Elektronikte Transistör Nedir ?

Elektronikte Transistör Nedir?

Teknolojik gelişmelere çok büyük ivme kazandıran dönüm noktalarının en önemlisi 1947 yılında transistörün icat edilmesi olmuştur. Günümüzde de elektronik dünyasında önemi artarak devam eden transistörler ismini “transfer” ve “resistor” kelimelerinden almıştır. Çok sayıda kullanım alanı ve birçok çeşidi bulunan transistörler iki adet PN diyotun birleşmesinden oluşan emitter, base ve collector adında üç bacağı bulunan elektronik devre elemanlarıdır.

 Transistör Türleri

Transistörler akım kontrollü (BJT) ve voltaj kontrollü (FET) olmak üzere temel olarak ikiye ayrılırlar.

 BJT (Bipolar Junction Transistor)

İki P bir N veya iki N bir P maddesinin bir araya getirilmesi suretiyle base, emitter ve collector olmak üzere üç bölgeli olarak imal edilirler. Base’ine uygulanan küçük bir akım emitter’den collector’e doğru çok daha büyük bir akımı tetikler. Düşük giriş empedanslarına sahiptirler. FET’lere nazaran daha ucuz oldukları için daha çok tercih edilirler.

FET (Field Effect Transistor)

FET’ler ise BJT’lerin aksine voltElektronikte Transistör Nedir ?aj kontrollü olan Gate, Drain ve Source adında üç adet ucu bulunan (bazı çeşitlerinde “substrate” adında dördüncü bir uç daha vardır) yüksek giriş empedansına sahip devre elemanlarıdır. JFET ve MOSFET olmak üzere iki tip FET bulunmaktadır.

JFET ve MOSFET’ler genel olarak birbirlerine çok benzemekle birlikte MOSFET’lerin giriş empedansları JFET’lerden daha yüksektir. FET’lerde Gate ucuna uygulanan voltaj ile Source’dan Drain’e doğru akan bir akım kontrol edilir. Gürültü oranları BJT’lere nazaran çok daha küçüktür. Isıya karşı akımları daha kararlıdır.

Fonksiyonlarına göre Transistör Çeşitleri

– Düşük seviyeli sinyalleri yükselten yükselteç transistörleri

– Yüksek güç değerlerine dayanıklı güç transistörleri

– Işığa duyarlı foto transistörler

– Sadece anahtarlamada kullanılan unijunction transistorler

– Yüksek hızlı anahtarlama uygulamalarında kullanılan yüksek frekans transistörleri